Vegansk gravad lax

Vegansk gravad lax är busenkelt att göra och kräver inte många ingredienser. Både konsistens och utseende påminner om den traditionellt gravade laxen, och har en djup och umamisk smak. Perfekt att ha med på julbordet, påskmiddagen eller under midsommar.

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • Cirka 100 g vegansk laxsashimi
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • ½ förpackning fryst dill

Så här gör du

  1. Tina laxen och massera in övriga ingredienser på laxens alla sidor.
  2. Låt laxen ligga i en försluten påse i kylen under ett dygn för att alla smaker ska sätta sig.
  3. Ta ut laxen och ta bort överflödigt salt, socker och dill.
  4. Skär laxen i sneda skivor, gärna med en laxkniv.
  5. Serveras tillsammans med potatis och hovmästarsås.

Scampi med veganska räkor

Är du sugen på att prova scampi med veganska räkor? Det är inte alls svårt – du behöver bara byta ut de vanliga räkorna mot en vegansk variant. Ta del av ett härligt och smakfullt recept på klassisk scampi med vitlök och chili nedan.

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 125 g veganska räkor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl bladpersilja
  • 0,5 tsk flingsalt

Så här gör du

  1. Tina räkorna och skala och hacka vitlöken.
  2. Kärna ur och finhacka chilin.
  3. Fräs chili och vitlök i olivolja i cirka 3 minuter. Tillsätt sedan räkorna och stek dem tills de får en gyllenbrun färg.
  4. Krydda med flingsalt och blanda i persiljan.
  5. Servera räkorna tillsammans med ett gott bröd.

Pasta med vegansk lax

Är du ute efter en riktigt smakrik pastarätt bör du prova denna variant med god vegansk lax. Det kanske bästa av allt är att den både är billig och går snabbt att tillaga. Prova på härliga smakkombinationer av dill och spenat – och låt dina smaklökar njuta!

Ingredienser

Antal portioner: 4

  • 400 g pasta
  • 100 g vegansk lax
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka dill
  • 1 dl växtbaserad yoghurt eller fraishe
  • 80 g spenat
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 citron
  • 2 dl växtbaserad grädde
  • Olja till stekning
  • Svartpeppar
  • Salt

Så här gör du

  1. Koka pastan enligt anvisningar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skölj dill och spenat. Finhacka dillen.
  4. Skär laxen i bitar.
  5. Stek lök och vitlök i en varm panna med olja. Tillsätt grädde och fraishe och låt den puttra en stund.
  6. Häll i lax, dill, spenat och rivet citronskal och 1 msk citronsaft.
  7. Låt puttra under lock i 5 minuter.
  8. Sila av pastavattnet och häll över pastan i laxsåsen. Blanda runt allt.
  9. Smaka av med salt och peppar.

Vegansk kost – Fördelar

Vegansk kost är verkligen här för att stanna. I takt med att vi människor blir allt mer medvetna om både miljö och hälsa ökar även efterfrågan av veganska alternativ. Det skapar i sin tur även möjligheter till nya, innovativa och miljövänliga maträtter. Nedan kan du läsa om fördelar med vegansk mat och hur det kan gynna dig i vardagen.

  1. Vegansk mat är många gånger billigare än alternativ med kött.
  2. Du bidrar till en mer hållbar miljö.
  3. Du håller blodsockernivån på en hälsosam nivå.
  4. Sjukdomar som diabetes förebyggs av en vegansk kosthållning.

Vill du lära dig mer om vegansk mat? Läs mer hos Livsmedelsverket.