Baristautbildning och kurser

Att gå en baristautbildning eller en kurs är ett sätt att lära sig mer om kaffe av professionella baristor. En utbildning kan vara längre, från en intensivare period på några dagar till flera veckor, och är mer omfattande än en kurs. Här får du fördjupade kunskaper om hantverket och en utbildning är mer riktad mot personer som vill jobba som barista. Även en baristakurs ger dig mer kunskap, men är ofta mer generell och öppen för alla som är intresserade av kaffe. Under en kurs får du lära dig allt från kaffebönans historia och olika kaffebönor till hur man maler bönor, brygger espresso och skummar mjölk. Du får också lära dig grunderna i att skapa latteart och recept för olika kaffedrycker. Det finns många olika baristakurser att välja mellan i varierande längder där vissa fokuserar på grunderna, medan andra går mer på djupet. Här följer två kurser i Stockholm och Malmö för dig som är nybörjare.

Stockholm

Monterivas barista-utbildning i Stockholm för dig som vill lära sig mer om kaffe och att uppnå baristakvalité hemma. Kursen leds av en erfaren barista och äger rum mellan klockan 11–14 på utvalda dagar. Under kursen får deltagarna både teoretisk och praktisk genomgång av allt som rör kaffe, från att öva på espressomaskiner till att lära sig om vad kaffe egentligen är. Kursen är anpassad för nybörjare och kräver inga förkunskaper. Tack vare den mindre gruppen deltagare får alla möjlighet till individuell handledning och praktisk träning.

Mer info:

 • Tidsåtgång: 3 timmar
 • Riktar sig till: Nybörjare
 • Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs
 • Ort: Stockholm, Alsnögatan 9
 • Antal: 10–12 deltagare
 • Pris: 890 kr
Till Monteriva

Malmö

Baristaskolan erbjuder en grundläggande baristakurs i Malmö för dig som vill fördjupa sin kunskap om kaffets värld. Kursen är designad för hemanvändare och kräver inga förkunskaper, vilket gör den perfekt för alla som vill lära sig mer om kaffe från grunden. Under tre intensiva timmar, mellan klockan 11–14 på utvalda dagar, får deltagarna personlig handledning och praktisk träning.

Mer info:

 • Tidsåtgång: 3 timmar
 • Riktar sig till: Nybörjare
 • Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs
 • Ort: Malmö, Kopparbergsgatan 15 (i Monterivas lokaler)
 • Antal: 10–12 deltagare
 • Pris: 890 kr
Till Baristaskolan

Hur mycket kostar det

Priser för baristakurser kan variera beroende på plats, kurslängd och innehåll. Generellt kan en grundläggande baristakurs kosta mellan 1 000 och 3 000 kr för en halv- eller heldagskurs. Mer avancerade baristautbildningar eller certifieringsprogram kan kosta upp till 10 000 kr eller mer. Även priset på en baristakurs varierar beroende på kursens längd och innehåll. En kort kurs på några timmar kostar vanligtvis mellan 500–1 000 kr.

Ekologiskt och fairtrade kaffe

Ekologiskt och Fairtrade-certifierat kaffe är inte bara ett steg mot en mer hållbar framtid, det är också ett sätt att säkerställa rättvisa arbetsvillkor för kaffeodlare världen över. Genom att välja dessa alternativ bidrar vi till att minska miljöpåverkan och stödja rättvisa handelsvillkor. Men vad kommer vi att dricka i framtiden? Med ökande medvetenhet om klimatförändringar och hållbarhet utforskas ständigt nya alternativ till traditionellt kaffe. Vi kan förvänta oss att se fler innovationer som kaffe gjort på cikoria, svamp eller andra växtbaserade ingredienser som inte bara erbjuder nya smakupplevelser utan också lägre miljöpåverkan. Framtidens mat och dryck handlar om att hitta balansen mellan njutning och hållbarhet, och kaffe kommer definitivt att vara en del av denna resa.